Dagblad van het Noorden | Harmonie 100 artikel

Dagblad van het Noorden | Harmonie 100 artikel

B82772282Z.1_20140507191250_000+GJJEHQOF.2

Harmonie Vries viert komend weekeinde het honderdjarig bestaan.Het idee was om alle oud-leden uitte nodigen. Dat bleken er echter meer dan duizend te zijn.

Het was onbegonnen werk om alle duizend oud-leden van Harmonie Vries te benaderen voor de viering van het eeuwfeest. Los van de klus om ze op te sporen, de portokosten zouden de pan uitrijzen.

Daarom, lacht Klaas Steunebrink (42), voorzitter jubileumcommissie, zijn er plusminus honderd uitgenodigd: ,,De rest gaat via social media. De belangstelling is niettemin groot. Er staat drie dagen lang een feesttent bij café Onder de Linden en daar zullen elke avond naar verwachting 600 mensen op afkomen.”

Expositie

Harmonie Vries is op 1 mei 1914 opgericht en op 9, 10 en 11 mei is het feest. Dat begint vrijdag met de opening van de tentoonstelling 100 jaar Harmonie, het hele weekeinde te zien in Onder de Linden. Janny Jager (50), een van de samenstellers: ,,De expositie omvat drieduizend foto’s. Het leuke is dat de oudste bij een vliegtuig is, tijdens een uitje naar Schiphol in 1948 en de laatste ook, bij het verwelkomen van de olympische sporters in Eelde, in februari dit jaar. Daarnaast zijn er uniformen, documenten, prijzen en penningen te zien.”

Harmonie Vries is ontstaan uit IJsclub Aol Gloep. De wedstrijden werden begin twintigste eeuw opgeluisterd door muzikanten van elders. Die kregen een vergoeding en een borreltje tegen de kou en dat drukte zwaar op de begroting. Dat kon goedkoper met eigen muzikanten, dachten Albert Ebbinge en Ananias Scheepstra. De benodigde 900 gulden werd in drie weken bijeengebracht en Harmonie Vries was een feit.

Harmonie duikt overal op

De vereniging heeft drie onderdelen, malletband, majorettegroep en harmonieorkest, en telt anno 2014 zo’n tachtig leden. De club speelt een grote rol in het publieke leven in Vries en omstreken. Jager: ,,We zijn overal bij: Sinterklaas, Koningsdag en intochten van de avondvierdaagse. We komen zo’n 35 keer per jaar in actie en zijn het enige lopende korps in de gemeente.”

,,Opvallend is”, vult Steunebrink aan, ,,dat er in die eeuw nauwelijks issues zijn geweest. Er is niemand met rottigheid vertrokken. Dat is ook ons streven: iedereen een goede basis bieden om muziek te maken. Sfeer en gezelligheid staan hoog in het vaandel.”

Het jongste lid is de 7-jarige majorette Eline Tienkamp en klarinettist Georgen Neelen is met 82 jaar de oudste. Bestuurslid Sanne Koekoek is 21: ,,We spelen niet alleen oud werk, ook eigentijds, van De Sjonnies tot Bach en van Ede Staal tot Lady Gaga. De kracht van Harmonie Vries is dat het meegaat met de tijd.”

Altied Wat

De muziek tijdens het komend weekeinde is dan ook ‘voor elk wat wils’. Een feestavond met Melrose staat voor morgen (21.00 uur) op de agenda, er is zaterdag (15.00 uur) een reünie en ’s avonds geeft Harmonie Vries een ‘groots concert’, bijgestaan door zanger Klaas Spekken en cabaretier Arno van der Heyden. Onder de noemer Altied Wat nemen ze het gehoor meer door de honderdjarige geschiedenis.

Ook op zondag is het muziek wat er klinkt. Muziekverenigingen De Vooruitgang uit Norg, Erica uit Zuidlaren, Nieuw Leven uit Eelde-Paterswolde en Noordenveld uit Roden brengen om 12.00 uur een hommage op de Brink en om 14.00 uur begint het Groots Musikfest met Die Original Maaskapelle en een eenmalig optreden van het in 1989 opgeheven Die Ekelmannkappelle, nu met leden van Harmonie Vries.

Koninklijk?

Het is niet ongebruikelijk dat een honderdjarige het predicaat koninklijk krijgt, maar, aldus Jager: ,,De bond waarbij wij zijn aangesloten is al koninklijk. Dan kan het volgens mij niet.”

Steunebrink: ,,Al weet je natuurlijk nooit wat er uit de hoge hoed komt. Koos Bruin, onze voorzitter, was er wel mee bezig.”

Copyright © 2014 NDC mediagroep

Reacties zijn gesloten.